pomocy!
paulina: | | 2sinx | |
Dana jest funkcja f(x) = − |
| +3log(x+√1+x2). Zbadaj jej monotoniczność i |
| | √sin2x | |
parzystość. Bardzo proszę o pomoc.
2 kwi 12:55
J:
nie ma rady ....trzeba policzyć pochodną
2 kwi 12:55
paulina: bez pochodnej się nie obejdzie?
2 kwi 13:00
paulina: | | 2sinx | |
ułamek |
| zamieniłam sobie na 2 lub −2 i wtedy wychodzi logarytmiczna która |
| | √sin2x | |
jest zawsze rosnąca. nie wiem czy to jest dobrze..
2 kwi 13:03
J:
ustal dziedzinę:
tak ... można , f(x) = log(...) + 2 dla sinx < 0
f(x) = log(...) − 2 dla sinx > 0
2 kwi 13:13
paulina: D=R−{x:x=kπ}
czyli będzie rosnąca w każdym z przedziałów: (−π+2kπ; 2kπ), (2kπ; π+2kπ)?
2 kwi 13:19
J:
a co z dziedziną logarytmu ?
2 kwi 13:27
paulina: wyszło mi, że x+√1+x2 jest zawsze dodatnie, czyli dziedziną jest zbiór rozw. równania sinx≠0
2 kwi 13:30
J:
OK
2 kwi 13:32
paulina: a jak udowodnić, że nie jest parzysta? wyszło mi, że
| | 2sinx | |
f(−x)= |
| +3log(−x+√1+x2) to wystarczy, żeby stwierdzić, że nie jest |
| | √sin2x | |
parzysta?
2 kwi 13:33