matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
r i R
pidzama:
Ktoś mógłby pomóc? Oblicz promien r okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku 18
√
3
oraz promień R okręgu opisanego na tym trójkącie.
2 kwi 11:49
J:
2
1
a
√
3
R =
h oraz r =
h , gdzie h =
( a = bok trójkąta )
3
3
2
2 kwi 11:50
pidzama:
h=
18
√
3
*
√
3
2
=
18*3
2
=
54
2
=27 ,tak? i z tego R i r wyliczyć mam?
2 kwi 11:55
J:
tak
2 kwi 11:59