trójkąt
Archy: w trójkąt ABc wpisano okrąg o promieniu 4 styczny do boków AB, BC, Ca w punktach odpowiednio P,
Q, R przy czym BQ=8, CQ=4. oblicz pole trójkąta APR
obliczyłem, że AR i AP=12 i nie wiem co dalej. Proszę o pomoc
2 kwi 11:44
Archy:

obliczyłem tangens przy kącie A i wyszło 19 stopni, czyli cały ten kąt miałby 37 stopni i można
by to pole wyliczyć ze wzoru 1/2ab*sinα ale wynik nie wyszedłby ładny..
2 kwi 11:55
pigor: ..., ΔABC − prostokątny (|∡ACB|=90
o),
to np. z wzoru:
PAPR= 12*AP
2*sin|∡BAC|=
=
12*12
2*
4+812+8= 72*
1220= 72*
35= 72*0,6=
43,2 [j
2].
2 kwi 12:08
Archy: ok dzięki
2 kwi 12:12