procenty
Lukasz: hej mam takie zadanko i tak je rozwiazalem:Świeżo skoszona trawa zawiera 60% wody, a wysuszone
siano tylko 15% wody. Oblicz, ile kilogramów wysuszonego siana można otrzymać z 1 tony
skoszonej trawy? Wynik podaj w zaokrągleniu do pełnych kilogramów.
Wyszedlem z zalozenia ze sucha masa siana sie nie zmieni czyli bedzi to 400 kg a wode czyli
60%=600kg moge podzielicprzez 4 i wyjdzie mi 15 procent czyli 150 kg i dodam to do suchej masy
czyli wynik wyjdzie 550 kg ale to jest zle(chyba) i nie wiem za bardzo dla czego.
2 kwi 10:14
2 kwi 10:52
Lukasz: dzieki
2 kwi 11:01
Lukasz: dalej nie za bardzo rozumiem
3 kwi 11:01
Lukasz: jest ktos chetny mi to wytlumaczyc.
3 kwi 11:07
Lukasz: I tego zadania tez nie rozumiem:W fabryce zabawek znajduje się 10 maszyn do produkcji
plastikowych samochodów. Średnia wydajność jednej maszyny wynosi 2100 samochodów dziennie. W
okresie przedświątecznym uruchomiono jedną dodatkową maszynę, w wyniku czego średnia dzienna
wydajność pojedynczego urządzenia zmalała o 4%. Oblicz ile samochodów dziennie produkuje
dodatkowa maszyna.
Moze mi je ktos wytlumaczyc?
3 kwi 11:08
Lukasz: spoko spoko ustawcie sie w kolejce nie wszyscy na raz
3 kwi 11:44
Lukasz:
3 kwi 11:55
Lukasz: puszczam wam oko
3 kwi 11:55
iza:
x −− ilość samochodzików produkowanych dziennie przez dodatkową maszynę
10*2100+x= 11*0,96*2100 ⇒ x= ..........
3 kwi 12:34
Lukasz: dzieki juz wszystko rozumiem
4 kwi 09:46
Lukasz: hej mam takie zadanie

o dwukrotnej obniżce ceny towaru, za każdym razem o ten sam procent,
jego cena końcowa stanowi 64% ceny pierwotnej. O ile procent dokonywano każdorazowo obniżki
ceny towaru?Czy moge je rozwiazac w ten sposob?
x−cena towaru
y−procent obnizajacy
X•y•y=0,64x
x•y
2=0,64x/:x
y
2=0,64/
√
y=0,8 czyli procent onizajacy wynosil 80% czyli cene towru obnizano o 20%
5 kwi 09:43
Lukasz: jest ktos chetny do zerknieci na to
5 kwi 10:26
dero2005:
OK
5 kwi 10:44
Lukasz: dzieki
5 kwi 19:09