.
Marek: Przyprostokątna AB trójkąta prostokątnego ABC jest zawarta w prostej o równaniu 2y+ x + 6 = 0
, a środek jego przeciwprostokątnej BC ma współrzędne S = (9 ,0) . Oblicz współrzędne
| | 3√10 | |
wierzchołka C jeżeli cos ACB= |
| |
| | 10 | |
2 kwi 09:48
J:
prosta zawierająca przeciwprostokątną ma równanie: y = tg(90 +α)(x − 9) = −ctgα(x−9)
znając cosα oblicz − ctgα , potem punkt przecięcia tych dwóch prostych to wierzchołek B,
wierzchołek C wyznaczysz ze wzorów na współrzedne środka odcinka BS
2 kwi 10:13
2 kwi 11:14