po
Lukas:
F(x,y)=e
− (x2+y2)(2x
2+y
2)
| ∂F | |
| =e −(x2+y2)(−4x3−2xy2)+2e− (x2+y2) ? |
| ∂x | |
1 kwi 23:43
ICSP: ? = (2x2 + y2)x = 4x
1 kwi 23:45
ICSP: dzielone na 2 oczywiście, nie widziałem, że 2 wyciągnąłeś już przed e−x2 − y2
1 kwi 23:45
Lukas:
e −(x2+y2)(−4x3−2xy2+4x)
Teraz ok ?
1 kwi 23:51
Qulka: tak
1 kwi 23:53
Lukas:
| ∂F | |
| =e −(x2+y2)(−4x2−2y3+2y) ? |
| ∂y | |
1 kwi 23:58
Qulka: −4x2y
1 kwi 23:59
Qulka: tzn trzeba tam dopisać y reszta jest dobrze
2 kwi 00:05
Lukas:
Racja, więc teraz chcę policzyć punkty podejrzane o ekstremum
−4x3−2xy2+4x=0 / : (−2)
−4x2y−2y3+2y=0 / : (−2)
2x3+xy2−2x=0
2x2y+y3−y=0
2x3+xy−2x=0
x(2x2+y−2)=0
x=0 lub y=−2x2+2
i teraz wstawiam to y do drugiego ale co z tym x=0 ?
2 kwi 00:05
Qulka: też wstawiasz jako kolejne przypadki
2 kwi 00:12
Lukas:
ok, dzięki

teraz czas w końcu fizykę zacząć :v
2 kwi 00:15