logarytm wartosc
Prezesik: Najwieksza wartosc nalezaca do zbioru wartosci y=log1/5 (x2+5)
A. −1
B. 0
C. 1
D. 5
Jak się za to zabrać? Nawet nie mam pomysłu jak wykres narysować : /
1 kwi 23:33
Qulka:
1 kwi 23:38
Prezesik: dzięki bardzo, ale jak sobie na maturze z takim zadaniem poradzić?
1 kwi 23:49
Qulka: podstawa ułamkowa więc funkcja malejąca czyli największe jest dla najmniejszej liczby
logarytmowanej
minimum x2+5 to dla x=0
1 kwi 23:55
Prezesik: to ze malejaca to wiem, ale dalej nei czaje co napisalas
3 kwi 00:32
msp: jeśli f malejąca w całej dziedzinie to najmniejszy argument da największą wartość
3 kwi 00:40
Prezesik: ale jak go wyznaczyc?
3 kwi 00:42
Qulka: kiedy x2+5 jest najmniejsze?
3 kwi 00:43
Qulka:
3 kwi 00:43
Prezesik: ahh i wtedy to podstawic pod logarytm, juz wiem, dzieki
3 kwi 00:44
msp: można z pochodnej
f'=2x
2x=0 dla x=0
(02+5)=5
3 kwi 00:44