rozwiaz rownanie
xxx: Moglby ktos mi rozwiazac te rownanie?
x
2+y
2−12x−4+15=0
x+7y+5=0
pomylilam sie ale nie wiem w ktorym momencie

bylabym wdzieczna za pomoc
1 kwi 23:13
PW: Masz na myśli układ równań?
Tam pewnie miało być ... − 4y + 15, a nie − 4 + 15?
1 kwi 23:31
xxx: tak i −4y przepraszam
1 kwi 23:43
Tripper: Ta, na pewno miało być −4y, znalazłem podobne zadanie w necie...
x
2 + y
2 −12x −4y + 15 = (x − 6)
2 − 36 + (y − 2)
2 − 4 +15 = (x − 6)
2 + (y − 2)
2 −25
(x − 6)
2 + (y − 2)
2 = 25
x = −7y −5
(−7y − 5 − 6)
2 + (y − 2)
2 = 25
(−7y − 11)
2 + (y − 2)
2 = 25
49y
2 + 154y + 121 + y
2 − 4y + 4 = 25
50y
2 + 150y + 100 = 0 / : 50
y
2 + 3y + 2 = 0
Δ = 9 − 8 = 1
x
1 = −7 * (−1) − 5 = 2
x
2 = −7 * (−2) −5 = 11
1 kwi 23:44
xxx: dziekuje bardzo!
1 kwi 23:44
Eta:

@
Tripper
x
2= −7*(−2)−5= 14−5=
9
odp: x=2 i y=−1 v x=
9 i y= −2
2 kwi 00:00