granica
panpawel: Jak policzyć granicę w +∞ w postaci 13√a−√b ?
1 kwi 23:02
Qulka: pomnożyć górę i dół przez to samo tylko z plusem
1 kwi 23:10
1 kwi 23:12
panpawel: tyle, że tam jest pierwiastek 3 stopnia
1 kwi 23:12
panpawel: =a13−b12
1 kwi 23:14
ICSP: i my się mamy domyślać o co szanownemu koledze chodzi ?
limn [3√a − √b] = 3√a − √b
i koniec.
1 kwi 23:15
Qulka: chyba że pod pierwiastkiem są odpowiednie potęgi n

wtedy zależy jakie

w skrajnym przypadku najpierw pozbywasz się pierwiastka kwadratowego potem sześciennego
1 kwi 23:19
panpawel: no dobrze, tylko zamiast tych a i b mam pewne funkcje. Próbowałem ze wzorów skróconego mnożenia
3 stopnia, tylko ten pierwiastek kwadratowy wszystko psuje."
Dokładnie mam do policzenia granicę:
3√x3+1−√x2+x+1
1 kwi 23:20
ICSP: Jak na razie masz wyrażenie, a nie granicę
1 kwi 23:22
Qulka:
| 3√a2−b | | a2−b3 | |
| = |
| |
| 3√a+√b | | (3√a+√b)•(3√a4 + 3√a2b +b2) | |
1 kwi 23:23
panpawel: i wymnożyłem licznik i mianownik przez
3√x3+1)
2−
3√x3+1√x2+x+1+x
2+x+1
i otrzymałem:
| x3−(√x2+x+1 )3 | |
| |
| 3√x3+1)2+3√x3+1√x2+x+1+x2+x+1 | |
1 kwi 23:24
Qulka: pisałam najpierw kwadrat.. ale to faktycznie obojętne

teraz przez to samo tylko z plusem
1 kwi 23:25
panpawel: poprawione:
| x3+1−(√x2+x+1)3 | |
| |
| (3√x3+1)2+3√x3+1√x2+x+1+x2+x+1 | |
1 kwi 23:26
panpawel: Nie umiem policzyć granicy:
1 kwi 23:32
Qulka:
| x6+2x3+1−x6−3x5−6x4−7x3−6x2−3x−1 | |
| = |
| x3+1+(√x2+x+1)3 | |
| −3x5−6x4−5x3−6x2−3x | |
| |
| x3+1+(√x2+x+1)3 | |
1 kwi 23:36
Qulka: zjadłam Twój x
2 z mianownika

dopisz
1 kwi 23:37
panpawel: dzięki wielkie @Qulka
1 kwi 23:42