ekstrema
konix: | | x2+4x+4 | |
Wyznacz ekstrema funkcji f(x)= |
| |
| | x | |
1 kwi 21:49
Saizou :
Policz pochodną
przyrównaj do zera
zbadaj znak w otoczeniu w którym zeruje się pochodna
1 kwi 21:56
Janek191:

x ≠ 0
więc
| | 4 | |
f'(x) = 1 − |
| = 0 ⇔ x = − 2 lub x = 2 |
| | x2 | |
zatem
f ''( − 2) = − 1 < 0 mamy dla x = − 2 minimum lokalne
f ''( 2) = 1 > 0 mamy dla x = 2 maksimum lokalne
1 kwi 21:58
Janek191:
Odwrotnie

Dla x = − 2 maksimum lokalne
Dla x = 2 minimum lokalne
1 kwi 21:59
konix: Dziękuję
1 kwi 22:21