log/wyk
Olo: mam problemami z 3 zad z logarytmami i rownaniami wykladniczymi:
1) 4*3
x − 9*2
x + 5 * 3
x/2 * 2
x/2
2) 5
logx = 50 − x
log5
| | 3 | |
3) log3x( |
| )+ log23x = 1 |
| | x | |
1 kwi 21:46
Olo: moglby ktos cos?
1 kwi 22:01
Olo: aaa
1 kwi 23:12
janek: w 1 pierwszym nie widzę żadnego równania. proszę uzupełnić.
1 kwi 23:16
Mila:
2)
L=5
logx= (5
log5x)
1/(log5(10)=x
1/(log5(10)=x
log5
x
log5+x
log5=50
2*x
log5=50
x
log5=25 /
1/log5
x=25
1/log5
x=25
log5(10)=5
2*log5(10)=5
log5(100)
x=100
sprawdź
1 kwi 23:48
Ditka:
2)
5logx=xlog5
2xlog5=50
xlog5=25
x=251log5
1log5=log510
x=(5log510)2
x=100
1 kwi 23:49
Qulka: jeśli w 3) to za kwadratem jest postawą to wynik jest x=3
1 kwi 23:52
Eta:
Podobne jak napisała Ditka
x>0
podstawienie : logx=t ⇒ x=10t to xlog5= 10t
5t=50− 5t ⇒ 5t=25 ⇒ t=2 to logx=2 ⇒ x=100
2 kwi 00:12
Eta:
poprawiam chochlika ma być .... ..to xlog5= 5t
2 kwi 00:17
Janek191:
4*3x − 9*2x + 5*3x2*2x2 =4*3x − 9*2x + 5√3*3x*√2*2x
2 kwi 09:04