Wykaż, że jeśli abc=1 zachodzi nierówność
Dero : a,b,c>0 i abc=1 Wykaż ,że a2 + b2 + c2 ≥a+b+c . W ogóle nie wiem jak zacząć to
zadanie. Proszę o pomoc
1 kwi 21:44
PW: Badana nierówność jest równoważna następującej:
a2−2a + b2 − 2b + c2 − 2c ≥ − (a + b + c)
a2−2a + 1 + b2 − 2b + 1 + c2 − 2c +1 ≥ 3 − (a + b + c)
(1) (a − 1)2 + (b−1)2 + (c − 1)2 ≥ 3 − (a + b + c).
Prawa strona tej nierówności jest liczbą niedodatnią, gdyż na mocy nierówności między średnią
arytmetyczną a geometryczną dla trzech skladników
a + b + c ≥ 33√abc,
skąd po zastosowaniu założenia mamy
a + b + c ≥ 33√1,
a więc
(2) 3 − (a + b + c) ≤ 0.
Lewa strona (1) jest liczbą nieujemną jako suma kwadratów, a prawa − liczbą niedodatnią na mocy
(2). Nierówność (1) jest zatem prawdziwa dla wszystkich a, b, c > 0, co świadczy o
prawdziwości badanej równoważnej jej nierówności.
1 kwi 22:17
Marek: średnia kwadratowa ≥ średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna dla dowolnych liczb>0
| | a2+b2+c2 | | a+b+c | |
√ |
| ≥ |
| ≥ 3√abc = 13 |
| | 3 | | 3 | |
wygląda jakby to trzeba było przekształcać.
1 kwi 22:18
dero: Dziękuję bardzo
1 kwi 22:28