oblicz kat
natalia: W okrąg o promieniu R wpisano trojkat ostrokatny rownormienny ktorego podstawa ma dlugosc
R√2. Miara kata przy podstawie trojkata jest rowna?
Korzystam z twierdzenia sinusow ale cos mi nie wychodzi. Pomoze ktos?
1 kwi 20:53
Ditka:

|AB|=R
√2 (przekątna kwadratu)
∡ASB=90
∡ACB=45 (wpisany)
∡BAC=(180−45):2=62,5
1 kwi 21:21
Eta:
..= 67,5o
1 kwi 21:25
natalia: odpowiedz ma byc 60 stopni nie wiem czemu
1 kwi 21:27
natalia: mi rowniez wyszedl wynik 67,5
1 kwi 21:27
Ditka:
rzeczywiście 67,5,przepraszam
1 kwi 21:31
natalia: a czemu odpowiedz jest ze 60?
1 kwi 21:36
pigor: ..., niech
α=? − szukana
miara kąta Δ ostrokątnego przy
podstawie, 2β − między jego ramionami długości np. x , to np. tak :
| | 12√2R | | 12√2R | |
cosα= |
| = |
| ⇒ |
| | x | | 2Rsinα | |
⇒ 2sinαcosα=
12√2 ⇒ sin2α=sin45
o ⇒ 2α=45
o ⇒
α=22,5o . ...
1 kwi 21:39
pigor: ... o coś sknociłem , bo u mnie jest rozwartokątny ...
1 kwi 21:41