pole i obwód
ert:
PUNKTY A=(−3,4) i C=(5,−2)
są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu oblicz jego pole i obwód
d −długość przekątnej kwadratu
a− długość boku kwadratu
p− pole
ob −obwód
d
2 = I AC I
2 = ( 5 − (−3))
2 + ( − 2 − 4)
2 = 8
2 + ( −6)
2 = 64 + 36 = 100
d=p(100)=10 A co dalej zakręciłam się
1 kwi 20:52
5-latek: d= a√2 to a=
1 kwi 20:55
ert: d=a√2
a√2=10
a√2=5√2 czyli obliczyłam długość boku kwadratu tak
1 kwi 21:14
1 kwi 21:17
ert: pole kwadratu
P = (1/2) d2 = (1/2) *100 = 50
Obwód tego kwadratu
L = 4 *a
4* 5√2 = 20 √2
1 kwi 21:22
ert: proszę o potwierdzenie czy moje myślenie wróciło na właściwe tory

czy to już całe zadanie ja zrobiłam
1 kwi 21:23
5-latek: Dobrze masz
Można tez P=a2 to P= (5√2)2= 52*(√2)2= 25*2=50jm2
Tak samo d=5√2jm
L= 20√2jm
jm to jednostki miarowe (nie masz podane w jakich jednostkach masz liczyc to piszsesz taj
jak ja to napisałem na końcu
1 kwi 21:27
ert: dziękuję ci bardzo za pomoc

czyli jak napiszę twoją wersję też będzie ok

Pozdrawiam
1 kwi 21:32
5-latek: Tez będzie dobrze
1 kwi 21:34