Granica górna całki
Saizou :
Jak wyznaczyć F'(x), x>0 jeśli F(x)=∫x21 lnt dt ?
raczej mam pytanie co do tego x2, czy powinniśmy to rozpatrywać dla x<1 i x≥1 ?
1 kwi 20:48
Saizou :
ktoś rozwieje wątpliwości ?
1 kwi 21:57
Godzio:
Nie trzeba rozpatrywać dwóch przypadków
1 kwi 22:03
Saizou : ale dlaczego ?
1 kwi 22:04
Godzio:
A dlaczego tak?
∫
12 = − ∫
21
wyjdzie w praniu, ale zawsze dobrze
1 kwi 22:06
Saizou : a to się nie będzie różnić o znak ?
1 kwi 22:08
Saizou : a fakt, nie ma to znaczenia xd
1 kwi 22:08
Trivial:
Mam nadzieję, Saizou, że nie liczyłeś tutaj żadnej całki. F'(x) = −ln(x2)*2x
3 kwi 09:31
Saizou :
Trivial dobrze że masz taką nadzieję, skorzystałem z tego że jeśli f jest ciągła w punkcie
xo∊[a,b] to funkcja F jest różniczkowana w xo a ponadto F'(xo)=f(xo)
3 kwi 09:33
Trivial: Świetnie.
3 kwi 09:38
Saizou : chociaż na piechotę też można by było policzyć
3 kwi 09:46
Trivial: Nie − dla zasady!
3 kwi 09:53