matematykaszkolna.pl
planimetria geometrykz: "W równoległobok, którego przekątne mają długości 10 i 15, wpisano romb w ten sposób, że boki rombu są równoległe do przekątnych równoległoboku. Oblicz dł. boku rombu" mój rysunek: http://postimg.org/image/cart8axw5/ z podobieństw trójkątów:
y 7,5 

=

a 10 
x 5 

=

a 15 
1) dobrze jest dotychczas? 2) co dalej? potrzebuję wyznaczyć y albo x − w jaki sposób?
1 kwi 20:27
Eta: rysunek |AE|=7,5−x , |AS|=7,5 , |DB|=10 , |MN|=2x −− dł. boku rombu z Podobieństwa trójkątów AMN i ABD
|AE| |MN| 

=

⇒ x= .... to 2x=...
|AS| |BD| 
1 kwi 20:58
geometrykz: skąd wiadomo, że |AE|=7,5−x? czy chodzi o to, że dwie proste równoległe przecięte przez inne proste dzielą się w takich samych proporcjach i z tego wynika |ES|=1/2 boku rombu?
1 kwi 21:02
Eta: Jak to skąd? ........ |AS|=7,5 . |ES|=x to |AE|= .......
1 kwi 21:06
geometrykz: yyyyy no to inaczej: skąd wiadomo, że |ES| to x?
1 kwi 21:08
Eta: A jaka jest odległość między prostymi równoległymi? ( taka sama? czy różna? Musisz wrócić do ...... emotka
1 kwi 21:17
geometrykz: podstawówki tak sugerowałem wcześniej, ale wolałem się upewnić emotka dzięki, jeśli się nie obrazisz to podrzucę jeszcze jedno zadanko? niby zrobiłem a wynik się nie zgadza x(
1 kwi 21:20
Eta: Ja się na maturzystów nie obrażamemotka ( tylko myślę...kogo o to zapytają na maturze w maju
1 kwi 21:21
geometrykz: "w trójkącie abc bok bc jest dwa razy dłuższy od boku AC, zaś bok ab ma dlugość a. punkt K należy do boku BC, przy czym |CK| : |KB|=1:3. Oblicz długość odcinka AK. obr podglądowy: http://postimg.org/image/ssqq505l7/ ABC i AKC są podobne, mają współliniową podstawę i tę samą wysokość, czyli ich pole jest w proporcji 3:1(o ile to coś tutaj daje ) czyli stosunki odpowiednich boków(cos mi sie zdaje, że tutaj się pomyliłem):
1 

x
2 
 |AK| 

=

3 

x
2 
 a 
 a 
AK=

3 
 a 
odp:

czyli gdzieś mam błądemotka
 2 
/niestety nie będzie kogo spytaćemotka ależ ja się boję tej matury.. dlatego teraz ostatni miesiąc ćwiczę planimetrię(i trochę trygonometrię, i stereometrię), choć tylko planimetria sprawia mi poważne problemy.
1 kwi 21:29
geometrykz: "w trójkącie abc bok BC jest dwa razy dłuższy od boku AC, zaś bok AB ma dlugość a. punkt K należy do boku BC, przy czym |CK| : |KB|=1:3. Oblicz długość odcinka AK."
1 kwi 21:30
Eta: rysunek z tw. cosinusów w trójkątach AKC i ABC
 4x2+x2−d2 4x2+16x2−a2 
cosγ=

i cosγ=

2*2x*x 2*2x*4x 
 a 
porównując stronami otrzymasz odp: d=

2 
1 kwi 21:52
geometrykz: D Z I Ę K I już robię i zaraz sprawdzę emotka
1 kwi 22:05
geometrykz: 10/10! wszystko ok emotka
1 kwi 22:15
Eta: emotka
1 kwi 22:16
kyrtap: ale czarujesz Eta z tą geometrią
1 kwi 22:17
geometrykz: dokładnie emotka podziwiam! gdybym tylko miał Twoją wiedzę oraz umiejętność dostrzegania wszelkich zależności, Eta, to na mniej niż 100% nawet bym z matury nie liczył! postaram się już dzisiaj nie zawracać głowy i sobie poradzić z resztą zadań
1 kwi 22:20