planimetria
geometrykz: "W równoległobok, którego przekątne mają długości 10 i 15, wpisano romb w ten sposób, że boki
rombu są równoległe do przekątnych równoległoboku. Oblicz dł. boku rombu"
mój rysunek:
http://postimg.org/image/cart8axw5/
z podobieństw trójkątów:
1) dobrze jest dotychczas?
2) co dalej? potrzebuję wyznaczyć y albo x − w jaki sposób?
1 kwi 20:27
Eta:

|AE|=7,5−x , |AS|=7,5 , |DB|=10 , |MN|=2x −− dł. boku rombu
z Podobieństwa trójkątów AMN i ABD
| |AE| | | |MN| | |
| = |
| ⇒ x= .... to 2x=... |
| |AS| | | |BD| | |
1 kwi 20:58
geometrykz: skąd wiadomo, że |AE|=7,5−x? czy chodzi o to, że dwie proste równoległe przecięte przez inne
proste dzielą się w takich samych proporcjach i z tego wynika |ES|=1/2 boku rombu?
1 kwi 21:02
Eta:
Jak to skąd? ........ |AS|=7,5 . |ES|=x to |AE|= .......
1 kwi 21:06
geometrykz: yyyyy no to inaczej: skąd wiadomo, że |ES| to x?
1 kwi 21:08
Eta:
A jaka jest odległość między prostymi równoległymi? ( taka sama? czy różna?
Musisz wrócić do ......
1 kwi 21:17
geometrykz: podstawówki

tak sugerowałem wcześniej, ale wolałem się upewnić

dzięki, jeśli się nie obrazisz to podrzucę jeszcze jedno zadanko? niby zrobiłem a wynik się nie
zgadza x(
1 kwi 21:20
Eta:
Ja się na maturzystów nie obrażam

( tylko myślę...kogo o to zapytają na maturze w maju
1 kwi 21:21
geometrykz: "w trójkącie abc bok bc jest dwa razy dłuższy od boku AC, zaś bok ab ma dlugość a. punkt K
należy do boku BC, przy czym |CK| : |KB|=1:3. Oblicz długość odcinka AK.
obr podglądowy:
http://postimg.org/image/ssqq505l7/
ABC i AKC są podobne, mają współliniową podstawę i tę samą wysokość, czyli
ich pole jest w proporcji 3:1(o ile to coś tutaj daje

)
czyli stosunki odpowiednich boków(cos mi sie zdaje, że tutaj się pomyliłem):
| | a | |
odp: |
| czyli gdzieś mam błąd  |
| | 2 | |
/niestety nie będzie kogo spytać

ależ ja się boję tej matury.. dlatego teraz ostatni miesiąc
ćwiczę planimetrię(i trochę trygonometrię, i stereometrię), choć tylko planimetria sprawia mi
poważne problemy.
1 kwi 21:29
geometrykz: "w trójkącie abc bok BC jest dwa razy dłuższy od boku AC, zaś bok AB ma dlugość a. punkt K
należy do boku BC, przy czym |CK| : |KB|=1:3. Oblicz długość odcinka AK."
1 kwi 21:30
Eta:

z tw. cosinusów w trójkątach AKC i ABC
| | 4x2+x2−d2 | | 4x2+16x2−a2 | |
cosγ= |
| i cosγ= |
| |
| | 2*2x*x | | 2*2x*4x | |
| | a | |
porównując stronami otrzymasz odp: d= |
| |
| | 2 | |
1 kwi 21:52
1 kwi 22:05
geometrykz: 10/10! wszystko ok
1 kwi 22:15
Eta:
1 kwi 22:16
kyrtap: ale czarujesz Eta z tą geometrią
1 kwi 22:17
geometrykz: dokładnie

podziwiam! gdybym tylko miał Twoją wiedzę oraz umiejętność dostrzegania wszelkich zależności,
Eta, to na mniej niż 100% nawet bym z matury nie liczył!
postaram się już dzisiaj nie zawracać głowy i sobie poradzić z resztą zadań
1 kwi 22:20