Określ dziedzinę funkcji
kamyl: | | √x2 + x − 6 | |
Określ dziedzinę funkcji |
| |
| | √9 − x2 | |
wyszło mi:
x
1 = −3
x
2 = 2
x= −3
Moze mi ktoś wskazać co dalej?
1 kwi 20:12
MrCiupi: W liczniku wyrazenie pod pierwiastkiem wieksze rowne 0 a w mianowniku wieksze od zera ponadto
masz tam wzor skroconego mnozenia ktory trzeba rozpisac a2 − b2
1 kwi 21:13
kix: dla x=−3 dostajesz dzielenie przez zero

, więc licz raz jeszcze
1 kwi 21:17
MrCiupi: to u gory rozkladasz na 2 nawiasy musisz sie pobawic

a drugie (x+3)(x−3)
1 kwi 21:18