prosta maturalna geometria analityczna
YushokU:

Witam,
Mam problem z zadaniem
Właściwie to je zrobiłem. ale nie wiem jak niektóre rzeczy ładnie opisać.
Oto tresc:
Figura F jest określona na płaszczyźnie układem nierówności.
Oblicz stosunek pół koła zawartego w figurze F do pola tej figury.
Tak je robiłem.
1.Określenie położenia punktów A i C (porównanie prostych.
2.Określenie położenia punktów B i D (tego nie wiem jak)
| | 1 | |
3. Obliczenia pola ABCD |
| *|AC|*|BD| |
| | 2 | |
4.Określenie punktu S jako środka okręgu(tego nie wiem jak)
5.Obliczenie odleglości S od dowolnej prostej i opisanie tej odległosci jako promień okręgu.
6.Obliczenie Pola koła i porównanie pól.
Wynik wychodzi ok, ale jak zrobić to, czego nie wiem, tak, aby zostało uznane?
Mila:
2)
f(x)=2|x−1|−3
f(1)=−3 B=(1,−3)
g(x)=−2|x−1|+5
g(1)=5 D=(1,5)
4) czworokąt jest rombem ⇔dwusieczne kątów wewnętrznych( zawierają przekątne) przecinają się w
jednym punkcie i to jest środek okręgu wpisanego romb
P=a*h masz pole to obliczenie h nie sprawi Ci kłopotu.
YushokU: Aha, czyli tylko tak z tymi punktami.
Dobra, muszę jeszcze dopracować objaśnianie tego co robię, żeby na maturze nie stracić głupio
punktów?
Milu, czemu nie jesteś już różowa?