matematykaszkolna.pl
prosta maturalna geometria analityczna YushokU: rysunekWitam, Mam problem z zadaniem Właściwie to je zrobiłem. ale nie wiem jak niektóre rzeczy ładnie opisać. Oto tresc: Figura F jest określona na płaszczyźnie układem nierówności.
y≥2|x−1|−3  
y≤5−2|x−1|
Oblicz stosunek pół koła zawartego w figurze F do pola tej figury. Tak je robiłem. 1.Określenie położenia punktów A i C (porównanie prostych. 2.Określenie położenia punktów B i D (tego nie wiem jak)
 1 
3. Obliczenia pola ABCD

*|AC|*|BD|
 2 
4.Określenie punktu S jako środka okręgu(tego nie wiem jak) 5.Obliczenie odleglości S od dowolnej prostej i opisanie tej odległosci jako promień okręgu. 6.Obliczenie Pola koła i porównanie pól. Wynik wychodzi ok, ale jak zrobić to, czego nie wiem, tak, aby zostało uznane?
1 kwi 20:07
Mila: 2) f(x)=2|x−1|−3 f(1)=−3 B=(1,−3) g(x)=−2|x−1|+5 g(1)=5 D=(1,5) 4) czworokąt jest rombem ⇔dwusieczne kątów wewnętrznych( zawierają przekątne) przecinają się w jednym punkcie i to jest środek okręgu wpisanego romb
 1 
r=

h
 2 
P=a*h masz pole to obliczenie h nie sprawi Ci kłopotu.
1 kwi 20:25
YushokU: Aha, czyli tylko tak z tymi punktami. Dobra, muszę jeszcze dopracować objaśnianie tego co robię, żeby na maturze nie stracić głupio punktów? Milu, czemu nie jesteś już różowa?emotka
1 kwi 20:31
Eta: Za to ja jestem emotka
1 kwi 20:42
Mila: Zmieniam się na wiosnę w niezapominajkę.emotka
1 kwi 20:58