ciąg arytmrtyczny
dipsi: skąd sie bierze taka zależność że a10=a7+3a, bo znalazłam w internecie?
znam tylko że a10=a1+9r
1 kwi 19:35
dipsi: tam powinno być 3r
1 kwi 19:37
Janek191:
a7 = a1 + 6r
a7 + 3 r = a1 + 9 r = a10
1 kwi 19:39
5-latek: a10= a2+8r
a10= a3+7r
a10=a4+6r
a10 =a5+5r
a10= a6+4r i widzisz już ?
1 kwi 19:39
Eta:
an= ak+(n−k)*r
to a10=a7+(10−7)*r= a7+3r
1 kwi 19:50
5-latek: To jest tak jak się nie czyta książki i nie wie jak powstaje kolejny wyraz ciągu
(arytmetycznego czy geometrycznego
1 kwi 19:59