równanie wykładnicze
iw: Jak wyznaczyć z takiego równania y ?
34x−y − 34y−x = 712
1 kwi 19:24
Janek191:
| | 3 | | 4 | | 7 | |
( |
| ) x − y − ( |
| )x − y = |
| |
| | 4 | | 3 | | 12 | |
x − y = − 1
y = x + 1
1 kwi 19:28
iw: Skąd wzięło się x−y = −1? Nie mogę tego zawuażyć
1 kwi 19:32
pigor: .., a nie miało być dziewięć dwunastych
912,
a nie siedem
712
| | 9 | |
(34)x−y − (34)y−x = |
| /* (34)−(y−x)... ⇔ |
| | 12 | |
1 kwi 19:34
Janek191:
| | 3 | | 4 | | 4 | | 3 | | 4*4 − 3*3 | | 7 | |
( |
| )−1 − ( |
| )−1 = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4*3 | | 12 | |
1 kwi 19:34
iw: Nie ma sposobu aby wyliczyć to x−y, żeby nie "zgadywać", że będzie to −1?
1 kwi 19:41
pigor: ... o kurde racja, ja bym na to ...

nie wpadł
1 kwi 19:42