Niewiadoma x
ciacho: Rownanie (m−2)x2 −(m+5)x +5m +1=0 z niewiadoma x ma tylko jeden pierwiastek.Wyznacz ten
pierwiastek
Jak sie za to zabrac ?
trzeba zrobic tu ze m=2 i wtedy funkcja liniowq czy jak ?
1 kwi 19:05
ICSP: a = 0 i b ≠ 0
lub
a ≠ 0 i Δ = 0
1 kwi 19:07
Janek191:
m − 2 ≠ 0
Δ = 0
Δ = m2 + 10 m + 25 − 4*( m −2)*( 5 m + 1) =...
1 kwi 19:12
ciacho: Moglbys pomoc cos nie wychodzi mi ta delta ...
1 kwi 20:37
52: Jak liczysz Δ=0 to dostaniesz równanie kwadratowe z niewiadomą m i musisz to m obliczyć
1 kwi 20:39
Metis: Przecież
Janek już prawie wyliczył
1 kwi 20:39
ciacho: Delta wyszła mi 68
1 kwi 20:43
Janek191:
√Δ1 = 68
1 kwi 20:45
ciacho: Wtedy pierwiastek to 2√17
1 kwi 20:46
Janek191:
Δ = − 19 m
2 + 46 m + 33 = 0
więc
Δ
1 = 4 624
√Δ1 = 68
1 kwi 20:50
ciacho: moj glupi blad ...

Dxiekuje
1 kwi 20:53
ciacho: Czyli konczac zadanie dla m=3 pierwiastek to 4 a dla −11/19 to −6/7
dobrze rozumuje to zadabko ?
1 kwi 20:57
Janek191:
Pewnie tak

Dla m = 3 jest x = 4
| | 11 | |
Dla m = − |
| nie sprawdzałem  |
| | 19 | |
A co to jest zadabko ?
1 kwi 21:00
ciacho: zadanko *

Jeszvze rozwazylem drugi przypadek i juz ok wszystko
Dziekuje kazdemu za pomoc
1 kwi 21:52