proszę o pomoc echo dnia 2015
ja: punkt A=(0,5) jest wierzchołkiem prostokąta ABCD. Osiami symetrii tego prostokąta są proste o
równnaniach y=1/2x+15/8 oraz y=−2x+15. Wyznacz równanie prostej zawierającej przekątną BD tego
prostokąta
1 kwi 19:01
5-latek:

1. Co to sa osie symetrii prostokąta?
2.Jak dzieli bok prostokąta os symetrii ?
3. jak dzieli punkt przecięcia się osi symetrii przekatna prostokąta ?
1 kwi 19:16
ja: obliczyłam punkt P, nie mam pojęcia jak to zrobić dalej
1 kwi 19:20
5-latek:

y=−2x+15 zielona
Teraz ja bym zrobil tak
1. Napisal równanie prostej rownoleglej do prostej y=−2x+15 i przechodzącej przez punkt A (ta
niebieska
| | 15 | |
2. Teraz obliczyl punkt S przecięcia się tej prostej z prosta y= 0.5x+ |
| |
| | 8 | |
3. Punkt S będzie srodkiem boku AD prostokąta
4. Ze wzorow na srodek odcinka obliczyl wspolrzedne punktu D
5. Napisal równanie prostej przechodzacek przez punkty D i P (będzie szukane naszse równanie .
Co było najwazniejszse w tym zadaniu ? Jak myślisz ?
Powiem Ci . Najwazniejszsy był .......rysunek
1 kwi 20:40