Funkcja kwadratowa
ciacho: Liczby 4−2√3 i 4+2√3 sa rozwiazaniem rownania x2 − (t2 + w)x + (t−w)=0 z niewiadoma x.
Oblicz t i w
Prosze o pomoc
1 kwi 18:01
ciacho: Up
1 kwi 18:26
prosta:
wzory Viete'a zastosuj
1 kwi 18:28
ciacho: A jak tu konkretnie,jakies wskazowki ?
1 kwi 18:33
prosta: x1+x2=4−2√3+4+2√3=8 i x1X2=(4−2√3)(4+2√3)=4
stąd t2+w=8 i t−w=4
czyli t2+(t−4)2−8=0
1 kwi 18:38
ciacho: pisalem dokladnie tak samo tylko −t2 −w = 8 z racja −b/a
Czyli ten − redukuje sie z powodu ze jesy przed nawiasem ?
1 kwi 18:46
prosta: | | −b | | t2+w | |
b=−(t2+w) −−−−− > suma : x1+x2= |
| = |
| = t2+w |
| | a | | 1 | |
1 kwi 19:02