równania z parametrem
maturzystka: Witam, mam pytanie odnośnie sposobu rozwiązania zadań typu "określ liczbę rozwiązań równania w
zależności od parametru m"
Czy jeśli jest równanie np.
√x4+x3−6x2+9x−3x=m to czy mogłabym zapisać to w taki sposób
x4+x3−6x2+9x=(m+3x)2 ==> x4+x3−6x2+9x−(m+3x)2=0 i rozwiązywać zadanie jako funkcję z
parametrem m ?
Wiem, że powinno się rozpatrywać funkcję po lewej stronie osobno i później sprawdzać liczbę
pierwiastków, ale, czy gdyby parametr m włączyło się do funkcji to też by wyszło ?
Z góry dziękuję
1 kwi 17:16
Marta: ?
1 kwi 18:47
prosta:
z reguły wybiera się prostszy sposób, a to zależy od szczegółów zadania
1 kwi 18:50
Mila:
prosta Dlaczego jeszcze nie jesteś kolorowa?
1 kwi 19:11