prosze o pomoc
kleocat: Ze zbioru 1,2,3,....80 losujemy bez zwracania trzy Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ;
ostatnia z wylosowanych liczb jest parzysta jeśli pierwsza wylosowana była nieparzysta Wynik
przybliż z dokładnością 10−2
1 kwi 17:01
Mila:
W zbiorze Z={1,2,3,....80 } masz 40 liczb parzystych i 40 liczb nieparzystch.
|Ω|=80*79*78
1) Najpierw obliczamy prawd., że ostatnia wylosowana liczba jest parzysta.
Masz sytuacje:
(PPP),(PNP),(NPP),(NNP)
A− ostatnia z wylosowanych liczb jest parzysta
|A|=40*39*38+40*40*39+40*40*39+40*39*40=
=40*39*(38+40+40+40)=40*39*158
B−pierwsza z wylosowanych liczb jest nieparzysta
|A∩B|=40*40*39+40*39*40=2*40*40*39
| | 2*40*40*39 | |
P(A∩B)= |
| |
| | 80*79*78 | |
| | 80*40*39 | | 80 | | 40 | |
= |
| = |
| = |
| =0.5063..≈0.51 |
| | 40*39*158 | | 158 | | 79 | |
1 kwi 18:55
Jacek: P(A∩B) dobrze, tylko podzielić je należałoby przez P(B) a nie P(A).
1 kwi 20:24
Mila:
B− pierwsza z wylosowanych liczb jest nieparzysta
(NPP),(NNP), (NPN), (NNN)
|B|=40*39*158
1 kwi 20:45
Mila:
Szkoda, że autorka nie ma pytań, wątpliwości.
1 kwi 21:03
Jacek: Sorka, napisałem z automatu, po zobaczeniu, że zapis w mianowniku odpowiada zapisowi dla P(A) i
że brak zapisu dla P(B), a można zapisać tak samo czynniki mnożenia
1 kwi 21:18
Mila:
Wszystko w porządku, lubię gdy uczniowie interesują się wpisami, a przecież wszyscy jesteśmy
omylni.
1 kwi 21:26