zadanie
Blue: Rzucamy trzy razy kostką . Oblicz prawdopodobieństwo tego, że za trzecim razem wypadła szóstka,
jeśli iloczyn uzyskanych oczek jest liczbą podzielną przez 3.
1 kwi 17:01
kleocat: Jaka jest odp ?
1 kwi 17:04
kleocat: Mi wyszło 5/108
Ale nie jestem pewna czy dobrze
1 kwi 17:07
1 kwi 17:26
Blue: Tzn, mi nie wyszło, tak jest w odp.
1 kwi 17:26
Mila:
|Ω|=6
3
A− za trzecim razem wypadła szóstka
B− iloczyn uzyskanych oczek jest liczb
podzielną przez 3 .
B' − iloczyn uzyskanych oczek nie jest podzielny przez 3
(XXX) każda z liczb wybrana ze zbioru: {1,2,4,5}
|B'|=4
3
| | 43 | | 2 | | 8 | | 19 | |
P(B)=1− |
| =1−( |
| )3=1− |
| = |
| |
| | 63 | | 3 | | 27 | | 27 | |
A∩B
(XX6) Każda z dwóch liczb wybrana ze zbioru{1,2,3,4,5,6}
|A∩B|=6
2
====================
1 kwi 17:29
Blue: Kurcze, że tez nie pomyślałam o zdarzeniu przeciwnym ! Dzięki Mila

Ładnie Ci w niebieskim
1 kwi 17:47
Blue: Mila, mogłabyś mi jeszcze pomóc z podpunktem b)?
Rzucamy trzy razy kostką . Oblicz prawdopodobieństwo tego, że za trzecim razem wypadła szóstka,
jeśli suma kwadratów uzyskanych oczek jest liczbą podzielną przez 3.
1 kwi 18:02
prosta:
Witam

co zrobić, by mieć kolorowe ubranko?
1 kwi 18:04
Mila:
Kliknij w Twój nick. Potem kolor nicka.
1 kwi 18:06
Mila:
Podpowiedź.
B−suma kwadratów uzyskanych oczek jest liczbą podzielną przez 3.
Musisz mieć takie sytuacje:
(xxx) każda z liczb ze zbioru {3,6}
lub
(YYY) każda z liczb ze zbioru {1,2,4,5}
1 kwi 18:14
Blue: | | 1 | |
Z Twoją podpowiedzią wyszło mi dobrze |
|  Dzięki jeszcze raz  |
| | 18 | |
1 kwi 18:35
Mila:

cieszę się.
1 kwi 19:02
Jacek: Mila czy to jest uniwersalna zasada, do której sięgnęłaś, czy ręcznie należy sprawdzić
jakie elementy zbioru {1,2,4,5} dają te sumę kwadratów podzielną przez 3?
1 kwi 21:10
Mila:
Miałam to w głowie.
Wyjaśniam, aby uogólnić.
Dzielimy zbiór {1,2,3,4,5,6} na 3 grupy liczb:
3k − podzielne przez 3 czyli {3,6}
3k+1− podzielne przez 3 z resztą 1 , czyli {1,4}
3k+2− podzielne przez 3 z reszta 2, czyli {2,5}
Teraz sprawdzam jakie są reszty dla odpowiednich kwadratów:
(3k)2 dzieli sie przez 3 − reszta 0
(3k+1)2=9k2+6k +1 − reszta 1
(3k+2)2=9k2+12k+4=(9k2+12k+3)+1 − reszta też 1
Mam w takim razie dwa zbiory {3,6}
{1,2,4,5}
otrzymam sumy reszt (0+0+0) przy wyborze liczb z {3,6}
(1+1+1) =3 przy wyborze liczb z {1,2,4,5}
1 kwi 21:42
Jacek: Dzięki, czyli w sumie jest to twierdzenie: każda nie podzielna przez 3, podniesiona do kwadratu
daje resztę 1 z dzielenia przez 3. Jeszcze raz dzięki.
1 kwi 21:49
Mila:
Zgadza się.
Było na maturze .
1 kwi 21:56
Mila:
Kwadrat liczby naturalnej ma zawsze resztę 0 lub 1 z dzielenia przez 3.
1 kwi 22:02
Kacper:
2 kwi 12:50