wielomian
sówka: dany jest wielomian W(x) = x4 + (a+1)x3 − 13x2 + b. wiadomo, że w(1) = 24 i w(4)= 84.
wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu.
1 kwi 15:50
J:
Podstaw: x = 1 , potem x = 2 i z układu równań oblicz : a i b
1 kwi 15:54
J:
potem oczywiście rozwiąż równanie W(x) = 0
1 kwi 15:56
sówka: nie wychodzi mi
1 kwi 16:01
sówka: jak ma wygladac ten uklad rownan?
1 kwi 16:11
52: Masz odp ?
1 kwi 16:13
sówka: niee mam
1 kwi 16:14
52: Układ wygląda tak:
1+a+1−13−b=24
44+(a+1)43−13*42+b=84
Mi wyszło a=11 b=24, liczone na szybko i pamiętaj że to nie koniec zadania
1 kwi 16:15