Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC, w którym |AB| = 6,
|BC| =|AC| = 10, a wszystkie krawędzie boczne tworzą z płaszczyzną podstawy kąt 60*. Oblicz
objętość tego ostrosłupa.
więc
h2 = 91
h = √91
| 1 | ||
PΔABC = | *6*√91 = 3√91 | |
| 2 |
| abc | ||
PΔABC = | ||
| 4R |
| 6*10*10 | ||
3√91 = | ||
| 4R |
| 600 | 50√91 | |||
R = | = | |||
| 12√91 | 91 |
| H | ||
tg60* = | ||
| R |
| H | |||||||||||
√3 = | |||||||||||
|
| 50√273 | ||
H = | ||
| 91 |
| 1 | 50√273 | 50√24843 | ||||
V = | *3√91* | = | ≈ 86,6025403 | |||
| 3 | 91 | 91 |