matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
alinka:
proszę o sprawdzenie rozwiąż równanie: 3x
4
−5x
3
−6x
2
+10x=0 3x
3
(x−5/3)−6x(x−5/3)=0 (3x
3
−6x)(x−5/3)=0 3x(x
2
−2)(x−5/3)=0 x=0 v x=
√
2
v x=−
√
2
v x=5/3
1 kwi 14:41
J:
1 kwi 14:46