Zadanie z ciągiem! Proszę o jak najszybszą pomoc!
Zuzka: Dany jest ciąg (an), który każdej liczbie naturalnej dodatniej n przyporządkowuje liczbę jej
dzielników różnych od n.
a) Podaj dziesięć początkowych wyrazów tego ciągu (z tym nie miałam kłopotu)
b) Wyznacz wartości n, dla których an = 2 (?!)
c) Podaj przykładowe dwa wyrazy ciągu (an), które przyjmą wartość 9. (?!)
1 kwi 13:43
Janek191:
b) an = 2
n = 9 bo a9 = 2
1 kwi 14:00
Janek191:
c) an = 9
a48 = 9
1 kwi 14:13
Zuzka:
Ad. b)
Czy n=9 to jedyne n, które przyjmie wartość 2? W zadaniu jest napisane, żeby podać wartości,
więc wydaje mi się, że musi być więcej niż jedna.
Ad. c) Jak na to wpaść? Po prostu wypisujesz sobie liczby? Nie ma jakiegoś wzoru albo sposobu,
którym określa się takie wybrane wyrazy?
2 kwi 11:42