elektronika
Bartek: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć sens tego wzoru?:
| | 2π | |
U(t)=Umax*sin (( |
| )*t)  |
| | T | |
Przecież 2pi = 360 stopni
T to też 360 stopni
Jak mam to rozumieć? 2*3,14/360 stopni?
1 kwi 13:35
Jacek: ω*T=2π
częstość kołowa [rad/s]
T − okres [s] − w czasie jednego okresu pokonamy 2π radianów
1 kwi 13:42
Bartek: Okej, a co się dzieje z jednostkami? bo rozumiem, że jakoś się to wszystko skraca i zostają
Volty?
Tzn.ja to widzę tak
| | 2*3,14 | |
U(t) = iloś Volt * sin(( |
| )*36s) − np 36 s. sin? okej.Ale co mam zrobić z okresem T − |
| | T | |
tzn. tak alegebraicznie w obliczeniach?
1 kwi 13:47
Bartek: Aaaaaaaa, już rozumiem okres T w sekundach, a nie w stopniach. O ja durny. A czym w takim razie
jest t, skoro mamy już T[s]?
1 kwi 13:53
Jacek: moim zdaniem funkcja sin niweluje radiany(ale nie jestem w 100% pewien) i zostają [V]
| | rad | |
[V]*sin([ |
| ]*[s])=[V] |
| | s | |
1 kwi 13:55
Janek191:
| | 1 | |
Jest to wzór na przebieg napięcia ( prąd zmienny sinusoidalny o częstotliwości f = |
| ) |
| | T | |
1 kwi 13:55
Jacek: t − czas w danej chwili od początku
| 2π | |
| =ω − częstość kołowa (prędkość kątowa) |
| T | |
1 kwi 13:57
Bartek: Okej, świetnie

Dziękuję, ale nadal nie rozumiem czy się różni T od t. T to okres, a t to
czas, ale czas czego?
1 kwi 13:58
Bartek: Aaaa, już już już, dzięki

Już analizuję
1 kwi 13:58