zadanie
Janek: Narysuj wykres funkcji f(x)= 2x−1 −3 , Na podstawie wykresu omów jej własności.
1 kwi 13:29
J:
1 kwi 13:35
Janek: a jakieś oznaczenia osi ? Wartości chociaż ? i obliczenia ?
1 kwi 13:37
J:
1) Dziedzina = ?
2) Zbiór watości = ?
3) Miejsca zerowe : f(x) = 0 ⇔ x = ?
4) Punkt przcięcia z osią OY: f(0) = ?
1 kwi 13:42
Janek: tak, ale czy jedna kratka na rysunku to jedna jednostka czy 2 kratki =1 ?
1 kwi 13:46
J:
jedna kratka , to: 1 , ale punkty 3) i 4) do obliczenia algebraicznie
1 kwi 13:49
Janek: A 1) Dziedzina to zbiór liczb rzeczywistych, 2) Zw= (−2 1/2: +∞) tak ?
1 kwi 13:59
J:
2) Zw = (−3,+∞) ( y = − 3 , to asymptota pozioma )
1 kwi 14:02
Janek: A czy mógłbys mi jeszcze określić takie wartości jak:
Czy funkcja jest parzysta czy nie?
Czy posiada extremum
Monotoniczność funkcji
Y>0 dla .....
Różnowartościowość funkcji,
Czy funkcja jest okresowa?
Będe wdzięczny
1 kwi 14:03
J:
1) ani parzysta, ani nieparzysta
2) nie posiada ekstremum
3) rosnaca w całej dziedzinie
4) dotania dla x > log26
5) nie jest okresowa
1 kwi 14:06
J:
jest funkcją różnowartościową
1 kwi 14:07
Janek: dziękuję bardzo
1 kwi 14:10
Janek: A obliczysz mi może jeszcze miejsce zerowe ?
1 kwi 14:23
J:
| | 2x | |
0 = 2x−1 − 3 ⇔ |
| = 3 ⇔ 2x = 6 ⇔ x = log26 |
| | 2 | |
1 kwi 14:25
Janek: dziękuje
1 kwi 14:25