Oblicz
Zosia: 81−log8 4
1 kwi 13:24
1 kwi 13:28
1 kwi 13:29
Zosia: a dlaczego tak? Mogę prosić o jakieś wytłumaczenie? A czy takie rozwiązanie będzie złe? :
Najpierw obliczenie log8 4, później od tej 1 odjąć ten wynik( 2/3) i na koniec tą 8 z
podstawy podnieść do 1/3 ?
1 kwi 13:33
J:
wyjdzie na to samo, ale tak jest prościej
1 kwi 13:40
Janek: ale będzie poprawnie ?
1 kwi 13:41
J:
każdy sposób jest poprawny, byle oparty na prawach matamatyki
1 kwi 13:43
Zosia: jeszcze tak dla upewnienia bo 8
1/3 =
3√8 a to = 2 tak ?
1 kwi 13:45
Janek191:
813 = 3√8 = 2
lub
(23)13 = 21 = 2
1 kwi 13:52
Zosia: Dziękuję bardzo
1 kwi 13:55