Oblicz sumę wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego
malinowychruśniak: Oblicz sumę wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego
a)an=2n−18 oraz suma trzech końcowych wyrazów ciagu jest równa 60
zrobiłam to tak:
a)
an = 2n − 18
an − 1 = 2(n − 1) − 18 = 2n − 20
an − 2 = 2(n − 2) −18 = 2n − 22
an + an − 1 + an − 2 = 60
6n − 60 = 60
6n = 120
n = 20
i nie wiem jak wyliczyć a1
1 kwi 12:56
J:
a1 = 2*1 − 18
1 kwi 13:00
Janek191:
2n − 18 + 2 n − 20 + 2 n − 22 = 60
6 n = 120
n = 20
oraz
a1 = 2*1 − 18 = − 16
1 kwi 13:01