matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria - dowód
Adrenaline:
Uzasadnij, że liczba sin10*cos10*cos20*cos40 jest 8 razy mniejsza od liczby sin80 Bardzo prosze o pomoc
1 kwi 11:51
J:
1
1
1
L =
sin20*cos20*cos40 =
sin40*cos40 =
sin80 = P
2
4
8
1
korzystamy ze wzoru: sinxcosx =
sin2x
2
1 kwi 11:56
Adrenaline:
Bardzo dziękuje, nie pomyslałam o tym wzorze
1 kwi 12:00