Dany jest wielomian W(x)=x^3+ax^2+bx+2a+14b. Suma wszystkich jego współczynników
Plumek: Dany jest wielomian W(x)=x3+ax2+bx+2a+14b. Suma wszystkich jego współczynników jest równa 4,
a reszta z dzielenia przez x+2 wynosi −20. Wyznacz pierwiastki tego wielomianu. *.* masakra
jakaś
1 kwi 10:18
===:
gdzie ta masakra? −

2a+2b=4
W(−2)=−20
−20=−8+4a−2b+2a+14b ⇒ 6a+12b=−12
dalej sam
1 kwi 10:36
PW: Suma wszystkich współczynników to
W(1) = 1 + a + b + 2a + 14b = 3a + 15b + 1.
Reszta z dzielenia W(x) przez (x+2) to W(−2):
W(−2) = −8 + 4a − 2b +2a + 14b = 6a + 12b − 8.
Rozwiązać układ równań wynikający z założeń:
3a + 15b + 1 = 4
6a + 12b − 8 = −20.
1 kwi 10:38