oblicz liczbę 10 cyfrowych liczb w ktorych suma cyfr wynosi 3, odp. 9{6}
Plumek: oblicz liczbę 10 cyfrowych liczb w ktorych suma cyfr wynosi 3, odp. 9{6}
mi wychodzi po prostu: 9*8+1+9+9=91. Ja czy w odpowiedziach jest źle?
1 kwi 08:32
Jacek: suma cyfr 3 w 10 cyfrowej liczbie i wychodzić ma 96, na pewno treść dobrze podana?
1 kwi 09:01
J:
jeśli dobrze przepisałeś treść, to takich liczb jest jedynie 55
1 kwi 09:14
Plumek: odp. 9√6,
dobrze podana
rozumuję to tak że na pierwszym miejscu
3 − brak ustawień innej liczby jak 0
2 − jedynkę można ustawić na 9 sposobów
1 − dwójkę można ustawić na 9 sposobów
1 − dwie jedynki można ustawić na 9*8=72 sposobów
i coś nie tak...
1 kwi 09:17
Jacek: Tak jest jak napisał J: 36 z trzema jedynkami, 18 z jedną dwójką i jedną jedynką i 1 z
trójką na pierwszym miejscu.
1 kwi 09:19
Plumek: dokładnie treść jest: Oblicz liczbę dziesięciocyfrowych liczb, których suma cyfr wynosi 3.
1 kwi 09:20
J:
zastanów się, jak odpowiedź może byc liczbą niewymierną ?
1 kwi 09:22
Plumek: nie może, odpowiedź musi być wadliwa (arkusze: 'to nie takie trudne') : P
ale '36 z trzema jedynkami' o to proszę o wyjaśnienie : P
1 kwi 09:24
Jacek: Po obowiązkowym zajęciu miejsca pierwszego przez jedną z jedynek, pozostają do wyboru dwa
miejsca z dziewięciu. Twój sposób nie potrzebnie uwzględnia kolejność, które z miejsc zostanie
| | | |
wybrane jako pierwsze, powinno być | =36. |
| | |
Licząc wariacjami w tym przypadku liczysz np. poniższe przypadki jako dwa oddzielne, podczas
gdy możliwy do wylosowania jest tylko jeden:
10000000
11
10000000
11
1 kwi 09:30
J:
(1,1,1)
| | | |
na pierwszym miejscu jedynka , pozostałe dwie: | = 36 |
| | |
(1,2)
na pierwszy miejscu jedynka , dwójka na 9 miejscach = 9
na pierwszy miejscu dwójka , jedynka na 9 miejscach = 9
(3)
na początku trójka = 1
Razem: 55 liczb
1 kwi 09:32
Jacek: Musimy policzyć ile jest takich podzbiorów dwuelementowych miejsc, na których obsadzimy zbiór
"wartości" − w tym przypadku zbiór "wartości" = {1}
1 kwi 09:34
Plumek: hm dziękuję!
1 kwi 09:34
Jacek: Uprość sobie to zadanie do np. czterocyfrowych, a zobaczysz, że mnożenie jakie zastosowałeś
prowadziło by do tego, że otrzymasz podwójną ilość niektórych liczb np. 2011.2011,
1021,1021,1102,1102etc
1 kwi 09:42
Jacek: W zasadzie powinienem napisać wszystkich a nie niektórych.
1 kwi 09:45
Jacek: Z tymi 2011 to trochę pojechałem, bo zapomniałem, że suma 3, a więc w układach z trzema
jedynkami: 1011,1011,1101, 1101, 1110, 1110
1 kwi 09:51
Plumek: już czaję, dzięki
1 kwi 10:15
Mila:
Zadanie jest równoważne ze znalezieniem liczby rozwiązań równania:
x
1+x
2+x
3+..+x
10=3 w zbiorze N, tym, że
x
1≥1 stąd szukamy liczby rozwiązań w zbiorze N równania:
x
1+x
2+x
3+..+x
10=2
Liczba rozwiązań:
| | | | 11*10 | |
= | = |
| =55 kombinacje z powtórzeniami. |
| | | 2 | |
1 kwi 15:47
Mila:
II sposób:
Albo rozważamy sytuacje:
1) jedynka na pierwszej pozycji:
| | | | 9*8 | | 72 | |
1||110000000 mamy : | = |
| = |
| =36 |
| | | 2 | | 2 | |
2)Dwójka na pierwszej pozycji, 1 na pierwszej pozycji
1||2000..0 mamy 9 liczb
3) trójka na pierwszej pozycji
300...0 jedna liczba
Razem
36+9+9+1=55 liczb
=============
1 kwi 15:56
J:
Post: 9:32
1 kwi 15:57
Mila:
Wiem, ale zauważyłam, gdy napisałam i wysłałam.

dla
J
1 kwi 16:11
J: I wzajemnie caly pęk
1 kwi 16:19