matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie wykladnicze
Andrzej:
7
x
+
2
−2*7
x
+
1
+5*7
x
=280
1 kwi 08:25
J:
⇔ 7
x
*49 − 14*7
x
+ 5*7
x
= 280 ⇔ 7
x
(49 − 14 + 5) = 280 ⇔ 40*7
x
= 280 ⇔ 7
x
= 7 ⇔ 7
x
= 7
1
⇔ x = 1
1 kwi 08:29