Ciąg nieskończony
Kocham matmę, ale nie rozumiem:
Witam, prosiłbym o pomoc przy tym zadaniu:
W nieskończonym ciągu arytmetycznym rosnącym (an) iloczyn wyrazów dziewiątego i siedemnastego
jest równy 3. Różnica dwukrotności wyrazu trzydziestego i sześciokrotności wyrazu dwudziestego
jest równa 6. Wyznacz wyraz ogólny tego ciągu.
1 kwi 01:01
Kocham matmę, ale nie rozumiem:
Ktoś pomoże? Bo jak nie to spać se pójdę.
1 kwi 01:08
Qulka: a ić spać..będzie chwila spokoju
1 kwi 01:11
Kocham matmę, ale nie rozumiem:
Dzisiaj chciałemspędzić całą noc z moją ukochaną matematyką. Nie odbieraj mi tego.

A chociaż mnie naprowadź na rozwiązanie.
1 kwi 01:14
Qulka: np. podstaw z definicji masz układ 2 równań z 2 niewidomymi (a,q) i licz
1 kwi 01:15
Kocham matmę, ale nie rozumiem:
Ciągi Ci się pomyliły. W arytmetycznym nie ma q, (: ale to se to q na r zamienię.
1 kwi 01:17
Qulka: i będzie łatwiej policzyć
1 kwi 01:18
Qulka: a=−5 r=1/4
1 kwi 01:24
Kocham matmę, ale nie rozumiem:
Za szybka jesteś, ja dopiero liczyć zacząłem.
1 kwi 01:27
Kocham matmę, ale nie rozumiem:
Mi wyszło, że r=1.
1 kwi 01:33
pigor: ..., (a
n) − arytmetyczny taki, że r >0 i a
n=a
1+(n−1)r=

a
9a
17=3 i 2a
3− 6a
20=6 ⇔ (a
1+8r)(a
1+16r)=3 i 2(a
1+2r)−6(a
1+19r)=6 ⇔
⇔ a
12+24a
1r+128r
2−3=0 i a
1+2r−3a
1−57r−3=0 i td, itp, dobranoc .
1 kwi 01:38
Qulka: z dolnego a+14r=−3/2 i wstawiasz do górnego mnozenia (−3/2−4r)(−3/2+2r)=3 i już przyjemniejsze
do liczenia
1 kwi 01:40
Kocham matmę, ale nie rozumiem:
Dzięki, źle zrobiłem pierwsze równanie i dlatego źle mi wyszło... Jutro dokończę. Dobranoc.
1 kwi 01:41