pochodna i funkcja
Milka15: Witam. Mam takie zadanko i nie bardzo wiem jak je ugryźć.
Funkcja f(x)=−x3+(a+1)x2+12x+b osiąga minimum w punkcie A i maksimum w punkcie B. Wyznacz
współrzędne tych punktów, wiedząc, że są one symetryczne względem początku układu
współrzędnych.
Wiem na pewno, że pierwsze współrzędne punktów A i B to są punkty zerowania się pochodnej, ale
że w zapisie funkcji są jeszcze parametry a i b, to jakoś to mnie myli i nie wiem jak to
pociągnąć.
Pomoże ktoś?
31 mar 23:47
Qulka: −3x2+2(a+1)x+12 =0 //:(−3)
x2−2/3 •(a+1)x −4 =0
skoro są symetryczne ich suma = 0
więc −2(a+1)/3 = 0 więc a=−1
ich iloczyn to −4 więc jest to −2 i 2
1 kwi 00:04
Milka15: Dzięki

właśnie też tak przed chwilą zrobiłam
1 kwi 00:06