ułamki
aa: Licznik ułamka zwiększono o 50%, a jego mianownik zmniejszono o 50%. O ile procent zwiększył
się ułamek?
31 mar 23:16
31 mar 23:26
aa: Nie potrafię. Ma wyjść 200%
31 mar 23:36
31 mar 23:43
aa: No to nie wychodzi 200%...
31 mar 23:45
Milka15: | | 1,5 x | |
Ten nowy ułamek to właśnie |
| czyli 3xy. |
| | 0,5 y | |
I teraz od nowego ułamka odejmujesz ten stary: 3
xy−
xy=2
xy.
I tą różnicę dzielimy przez stary ułamek i mnożymy przez 100%
31 mar 23:52
pigor: ..., jak to nie, nie widzisz tego

,
| | x | |
no to jeszcze raz, niech |
| − dany ułamek ⇒ |
| | y | |
| | 150%x | | x | | x | | x | | x | |
⇒ |
| =3 |
| = 300% |
| = 100% |
| +200% |
| = |
| | 50%y | | y | | y | | y | | y | |
| | x | | x | |
= |
| +200% |
| . koniec, kropka ... .  |
| | y | | y | |
1 kwi 00:05
aa: Bardzo dziękuję
1 kwi 07:18