STEREOMETRIA+ ANALIZA MATEMATYCZNA
lena899: Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej mającej długość 2√3 obraca suię dookoła jednej z
przyprostokątnych. Jaką długość powinny mieć przyprostokątne aby objętośc otrzymanej bryły
była największa?
31 mar 22:44
Eta:

c=H(bryły)=2
√3
| | a*b | | a2b2 | |
r= |
| ⇒ r2= |
| i a2=c2−b2 ⇒ a2=12−b2, b∊(0,2√3) |
| | c | | c2 | |
| | 1 | | (12−b2)*b2 | |
V(b)= |
| π |
| |
| | 3 | | 2√3 | |
V
'(b)=............... V
'(b)=0 ⇒ b=..... i a=...
Odp: takim trójkątem jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnych
a=b=
√6
31 mar 23:16