Dwa zadanka ze stereometrii
1. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a. Płaszczyzna przechodząca
przez krawędź podstawy i środek wysokości tego ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny pod
kątem α. Wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
2. W graniastosłup prawidłowy trójkątny wpisano kulę o promieniu 1. Oblicz:
a) objętość graniastosłupa
b) sinus kąta między płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy i przeciwległy wierzchołek
drugiej podstawy, a podstawą graniastosłupa
Proszę o pomoc
jestem w kropce

| H/2 | |
=tgα | |
| a√3/6 |
| a√3 | ||
r=1=h/3 = | wyliczasz a | |
| 6 |
| a2√3 | ||
V= | •H | |
| 4 |