matematykaszkolna.pl
fizyka kyrtap: Ktoś pomoże z fizyki?emotka
31 mar 22:14
kyrtap: bardziej teoretyczne mam pytania niż zadankowe
31 mar 22:28
kyrtap: ?
31 mar 23:13
Jacek: Napisz, może się okaże, że ktoś da radę pomóc.
31 mar 23:22
kyrtap: 1.Czy współczynnik rozszerzalności liniowej jest wielkością stałą dla danego ciała? I mi się wydaje że jest stały dla danego ciała ale tylko w zakresie pewnych wartości temperatury.
31 mar 23:28
kyrtap: Quleczka jesteś ? emotka
31 mar 23:33
Jacek: Jedyne co mogę dodać, to to, że są materiały o niejednorodnych materiałowo własnościach, w których w zależności od badanego kierunku, uzyskasz inną wartość współczynnika. Ale nic bardziej zaawansowanego nie powiem niż widzę, że nawet jest na wikipedii.
31 mar 23:33
kyrtap: ja wyczytałem gdzieś w skrypcie że jest stała dla pewnych zakresów temperatur i nie wiem czy to prawda jest
31 mar 23:37
Jacek: Tak.
31 mar 23:39
kyrtap: dzięki emotka
31 mar 23:41
Qulka: patrząc w tablice rozszerzalności, dla bardzo małych zakresów
31 mar 23:42
kyrtap: ok emotka Przykłady przyrządów w których wykorzystuje się rozszerzalność cieplną? Ja mam tylko: termoparę, termometr coś jeszcze?
31 mar 23:43
Jacek: Termopara to akurat nie wiem czy powinna tu być.
31 mar 23:46
kyrtap: to może jakieś inne urządzenia?
31 mar 23:48
Qulka: wyłączniki bimetaliczne
31 mar 23:48
Jacek: Wyłączniki bimetalowe.
31 mar 23:49
Qulka: czyli wszelkie termoregulatory czajnik, żelazko, itp
31 mar 23:49
Jacek: w sumie to nawet bym się pokusił o silniki, balony
31 mar 23:50
kyrtap: dziękuje ostatnie pytanie: Omówić sposób wyznaczenia termicznego współczynnika rozszerzalności liniowej. Wiem jaki jest wzór ale nie mogę na ten temat znaleźć w skrypcie jaki jest sposób wyznaczenia.
31 mar 23:51
31 mar 23:53
Qulka: podgrzać i zmierzyć zmianę długości
31 mar 23:55
kyrtap: szkoda że jak napiszę nawet na 4 strony A4 kartkówkę to i tak dostanę 3emotka a reszta znowu nie zaliczy
31 mar 23:58
Jacek: Uwielbiam takich nauczycieli. Widać, że potrafią pasją zarazić uczniów.
1 kwi 00:02
kyrtap: Czym ?
1 kwi 00:04
kyrtap: im więcej piszę i się uczę do tych kartkówek to słabsza ocenę dostaję
1 kwi 00:04
Jacek: Miałem taką plastyczkę w podstawówce. Jedyne co pamiętam to dyscyplina jak obozie wojskowym, podkreślanie zielonym i czerwonym flamastrem daty i tematu w zeszytach, wklejanie reprodukcji i rysowanie ze światłocieniem. Niczego innego się nie nauczyłem.
1 kwi 00:05
Qulka: to nie chodzi o to by napisać dużo, ale dokładnie na temat
1 kwi 00:05
kyrtap: piszę ale u niej można dostać ocenę albo niezaliczenie albo 3
1 kwi 00:06
Mila: Patryk, trójka to ocena pozytywna. Ci co dostają niedostatecznie na pewno Ci zazdroszczą. Dobranoc emotka
1 kwi 00:06
Qulka: widziałam kartkówkę zapisaną na 4 strony drobnym maczkiem na zasadzie wypisuję wszystko co wiem ..tylko nie trafione regułki..do zadania 4tego była przy pierwszym a do pierwszego przy 3
1 kwi 00:07
kyrtap: http://prntscr.com/6nwfy6 http://prntscr.com/6nwg6l http://prntscr.com/6nwgn6 http://prntscr.com/6nwgvi Sprawdź sama czy wyczerpujące są odpowiedzi na pytania ? ^^
1 kwi 00:09
bezendu: Mila z ocenami jest tak, że student sam ustala sobie przedział jaka ocena to sukces jaka to porażka, 3 to niestety porażkaemotka
1 kwi 00:13
kyrtap: Milu wiem wiem czasami trzeba odpuścić sobie nic na siłę emotka
1 kwi 00:13
bezendu: Mam kolegę na roku który zgrania same 5,5 ze wszystkiego
1 kwi 00:14
kyrtap: ocena ocenie nie równa
1 kwi 00:15
bezendu: 5,5 z analizy i fizyki mówi samo za siebie emotka
Jacek: Dla mnie taka kartkówkę to sobie można wsadzić. To jest jak zapamiętanie wpisu z wikipedii.
kyrtap: tak uczą na uczelni niestety
1 kwi 00:16
Qulka: zdecydowanie nie są
1 kwi 00:17
Qulka: widać że totalnie nie wiesz o czym piszesz
kyrtap: nie są ?
kyrtap: ech ...emotka
1 kwi 00:18
Jacek: Dlatego, że sami nauczyciele, podejrzewam, nie czuli by się bezpiecznie wychodząc poza ustalone schematy, nagle trzeba by zweryfikować czy naprawdę się temat rozumie.
1 kwi 00:19
Qulka: przeczytaj uważniej chociaż wikipedię Jednostką współczynnika rozszerzalności liniowej jest odwrotność kelwina
1 kwi 00:21
kyrtap: przecież tak napisałem O.o
1 kwi 00:22
Qulka: wyłączniki bimetalowe to właśnie regulatory temperatury
kyrtap: Qulka nie czytaj powierzchownie
Qulka: nie tak napisałeś... a pojęcie zwiększenia długości jednostki to w ogóle jakieś kuriozum emotka
1 kwi 00:23
kyrtap: w skryptach tak jest to skąd ja sie mam tego nauczyć skoro w skryptach błedy −.−
1 kwi 00:23
kyrtap: muszę się tego nauczyć jeszcze chyba wolę tego nie zaliczyć
1 kwi 00:27
Jacek: nie długość jednostki, tylko stosunek zmiany do wartości początkowej
1 kwi 00:27
Qulka: dodatkowo co innego jest jednostkowa długość i jednostka długości a tak w ogóle tam miałeś oddzielnie podać definicję i oddzielnie jednostkę
1 kwi 00:30
kyrtap: Zdefiniować termiczny współczynnik rozszerzalności liniowej zdefiniowałem (jednostka). jednostkę też wiem jaką podać [1/K] Czy współczynnik ten jest wielkością stałą dla danego ciała? Jest stały tylko dla małych zakresów temperatur
1 kwi 00:32
kyrtap: Może po kolei lećmy Jak wygląda 1 odpowiedź w ocenie Twojej?
1 kwi 00:33
Qulka: no to trzeba było porządnie napisać przed wysłaniem
1 kwi 00:33
Qulka: brak określenia co to E0 nie widzę gdzie są r1 i r2 ( chociaż się domyślam) wklejasz obrazki o których nie piszesz nic nie wyjaśniasz czemu w kierunku wyższych r i czemu nie są symetryczne
1 kwi 00:41
kyrtap: gdyby to było jakoś po ludzku wyjaśnione w skrypcie to sam bym to zrobiłemotka w zasadzie masz i sama zobacz http://lpf.wppt.pwr.edu.pl/opisy/cw029.pdf
1 kwi 00:45
kyrtap: czy z tego skryptu można coś wywnioskować co to te Eo bo dla mnie nie
1 kwi 00:45
Qulka: wybrałeś nie te obrazki po prostu ;> a na kartkówce nie chodzi o przepisywanie skryptu, a o zrozumienie treści w skrypcie
1 kwi 00:48
Qulka: można bo nawet z Twojego pierwszego opisu wynika..tylko trzeba w odpowiednim miejscu dopisać to E0 żeby było wiadomo że potem tego właśnie używasz jako skrótu
1 kwi 00:49
kyrtap: czyli to jest energia całkowita wokół punktu ro?
1 kwi 00:53
Qulka: nie... energia minimalna przypadająca w punkcie r0
1 kwi 00:54
Qulka: a do tego zadania omów rys 1 i 3
1 kwi 00:55
Jacek: E0 to jest minimalna wartość energii potencjalnej pola sił międzyatomowych
1 kwi 00:56
kyrtap: ale jestem beznadziejnyemotka
1 kwi 00:57
kyrtap: o tej sile dobrze napisane ?
1 kwi 00:58
Jacek: widzisz, to jest jak w liceum, technikum, wykresy sił i energii potencjalnych dla oddziaływań grawitacyjnych, elektrycznych....
1 kwi 00:59
Qulka: o sile może być
1 kwi 01:00
kyrtap: r1 i r2 to co to są ? odległości od cząsteczki?
1 kwi 01:01
Jacek: ja bym powiedział, że to bardziej wartości odległości między cząsteczkami, atomami, a r0 to wartość odległości "wokół" której ten układ atomów drga
1 kwi 01:07
Qulka: obejrzyj obrazek 3 w skrypcie tak to są odległości między atomami
1 kwi 01:08
Qulka: nieeee.... r0 to taka odległość od atomu "centralnego" wokół której drga ten drugi... bo cały układ to insza para kaloszy
1 kwi 01:09
kyrtap: oprócz asymetryczności coś jeszcze napisać? czy tyle starczy?
1 kwi 01:12
Jacek: Wyobraź sobie sprężynę, na końcach masz dwa ciała, wymuszasz drganie takiego układu, co prawda u Ciebie drganie nie jest harmoniczne, bo są te siły aharmoniczne. R0 to taka długość sprężyny, w której siły wzajemnie się znoszą, a układ realizuje dalej ruch drgający wskutek bezwładności i nagle znów pojawią się siły chcące sprowadzić tę odległość do r0. I o ile nie ma strat to taki ruch trwa w nieskończoność.
1 kwi 01:12
Qulka: to jest ten pierwszy przypadek na obrazku 2 (a,b) ale tu nie ma sensu o nim mówić bo będzie za długo i nie na temat
1 kwi 01:18
kyrtap: W zasadzie jest tylko wyjaśnienie tej asymetryczności tylko dla wykresu siły "W rzeczywistości jednak siła przywracająca atom do położenia równowagi nie ma przebiegu liniowego w otoczeniu punktu r0" to będzie również wyjaśnienie dla energii?
1 kwi 01:18
kyrtap: ale sama napisałaś przecież że nie wyjaśniam czemu nie są symetryczne czyli masz na myśli to że przykładowo symetryczność i inne pierdoły mogę pominąć?
1 kwi 01:20
kyrtap: bo wklejanie ich jest bez sensu?
1 kwi 01:20
Qulka: bo tak naprawdę opowiadasz o obrazku 3 więc wklej obrazek 3 zamiast 2 i będzie na temat
1 kwi 01:21
Qulka: bo potem płaczesz że napisałeś 100 stron i ledwo 3
1 kwi 01:22
kyrtap: nie płaczę Qulka w zasadzie na tej durnej ocenie nie zależy tylko chcę to zrozumieć w zasadzie nauczyć się odpowiadać na pytanie
1 kwi 01:24
kyrtap: czyli jeżeli wkleiłbym drugi wykres opisał go tak jak opisałem wyjaśnił czemu coś zachodzi, i opisał co znaczy każdy symbol byłoby to pełną i precyzjną odpowiedzią na pytanie?
1 kwi 01:25
kyrtap: 100 stron
1 kwi 01:26
Jacek: No dla porządku, jak wprowadzasz jakąś stałą lub zmienną, w dodatku na rysunku, to zawsze mile widziane jest jej zdefiniowanie, opisanie.
1 kwi 01:27
kyrtap: Rozumiem Jacku emotka
1 kwi 01:27
kyrtap: Jeszcze raz przeanalizuje to wszystko i zgodnie z wykresem i waszymi wskazówkami będę zapisywał informacje emotka
1 kwi 01:29
Qulka: a miałam tu siedzieć tylko pół godzinkiemotka super emotka czytaj czytaj czytaj ... aż zrozumiesz..oprócz skryptu masz cały internet ... wpisz rozszerzalność cieplna albo oddziaływanie między dwoma atomami albo oddziaływanie Londona ..i popłyniesz
1 kwi 01:30
kyrtap: Jeszcze ostatnia prośba Qulka?
1 kwi 01:31
Jacek: Najlepiej to jak się skupisz na tym by to zrozumieć, o ile naprawdę jest to w twojej specjalności ważne, no chyba że Cię to rzeczywiście interesuje, nawet mimo tego, że specjalnie może się potem nie przydać. Najgorsze co można to na blachę wykuć albo rżnąć z kartki, choć sam dostawałem 3− czasem za braki formalne, nieszczegółowe objaśnienia, nawet nieścisłości merytoryczne, podczas gdy przepisujący 4 albo 5.
1 kwi 01:35
1 kwi 01:35
Qulka: reszta co znalazłam zbyt dookoła ;> chociaż w końcu sobie przypomniałam że to oddziaływania Lennarda−Jonesa
1 kwi 01:37
Jacek: Kurcze, jak zwykle agh. emotka
1 kwi 01:37
kyrtap: Wykres zależność między względnym przyrostem długości ciała a przyrostem temperatury. Będzie to wykres prostej prawda? Od czego zależy przyrost długości ogrzewanego ciała?
1 kwi 01:40
Qulka: tak to prosta, której współczynnik kierunkowy (a) to szukany współczynnik rozszerzalności
1 kwi 01:42
Qulka: przyrost długości ogrzewanego ciała zależy od długości początkowej, zmiany temp i materiału
1 kwi 01:44
Qulka: ostatnie 5 min emotka
1 kwi 01:55
kyrtap: co 5 min?
1 kwi 01:57
Qulka: jestem..teraz jeszcze 1
1 kwi 01:59
Jacek: Jutro/Dziś jest ta kartkówka? emotka
1 kwi 02:00
kyrtap: W tej ostatniej minucie kochana chcę Ci podziękować za dzisiaj z całego serca i Jackowie rzecz jasna emotka
1 kwi 02:01
kyrtap: tak Jacku o 20:30 emotka
1 kwi 02:01
Jacek: aaa, to sporo czasu jeszcze by o tym pomyśleć...myślałem, że o 8 rano
1 kwi 02:02
Qulka: może mi się uda zajrzeć jutro..jak nie zapomnę to popatrzę czy jeszcze coś zostało do dopowiedzenia emotka
1 kwi 02:03
kyrtap: nie emotka ale jeszcze trochę z tym posiedzę bo podczas snu więcej zapamiętam emotka
1 kwi 02:03
kyrtap: dopowiedz o braku symetrii dla wykresu energii bo tylko wiem czemu nie ma dla wykresu siły
1 kwi 02:05
Jacek: Najbardziej to mi się ten pdf wskazany przez Qulkę z AGH, podoba.
1 kwi 02:06
Jacek: Energia potencjalna jest funkcją całkową siły.
1 kwi 02:08
kyrtap: Jacku to w końcu co to jest to r0?
1 kwi 02:09
kyrtap: aha czyli dla dwóch wykresów będzie to samo wyjaśnienie spoczko emotka
1 kwi 02:09
Jacek: Także wszelkie niesymetryczności w polu sił będą widoczne, co prawda nieco inaczej, ale także w wykresie energii potencjalnej.
1 kwi 02:10
Jacek: r0 to jest odległość, w której wypadkowa siła z sił oddziaływania międzyatomowego jest równa 0 oraz w tym obszarze wykresu (punkcie) mamy minimum energii potencjalnej dla tej siły wypadkowej. Podkreślam oraz minimum, bo czasem siły się równoważą, ale funkcja opisująca energię nie ma nawet lokalnego minimum, nie mówiąc nawet o globalnym (no ale nie w tym przypadku)
1 kwi 02:15
Jacek: odległość pomiędzy atomami, cząsteczkami, węzłami siatki krystalicznej, to może być bardzo różnie
1 kwi 02:15
kyrtap: rozumiem emotka a jeszcze Qulka coś napisała aby wyjaśnić czemu średnie położenie r przesuwa ku wartościom większym od ro
1 kwi 02:19
kyrtap: r0
1 kwi 02:19
Jacek: Tak, szczerze to nawet nie wiem potrafię uzasadnić czemu średnie położenie się przesuwa. Amplituda drgań zwiększa, ale czemu położenie minimum się przesuwa to nie wiem.
1 kwi 02:25
kyrtap: dobra to już chyba za szczegółowo dla mnie
1 kwi 02:28
Jacek: To jest w tym pdf z AGH, okolice strony 7. Osobiście nigdy tego w pełni nie pojąłem.
1 kwi 02:30
Jacek: Wiesz, w sumie gdyby średnie odległości się nie zwiększały to nie mielibyśmy rozszerzalności cieplnej, w tym liniowej.
1 kwi 02:32
kyrtap: rozumiem Jacku doczytam z rana bo teraz chyba zapadam w sen, dziękuje Ci jeszcze raz za pomoc emotka
1 kwi 02:39
Jacek: Dobra, to jeszcze dopiszę, mniej więcej, jak to rozumiem.
1 kwi 02:40
Jacek: r0 to odległość równowagowa. I ta się z tego co widzę, nie zmienia. Oni wprowadzają pojęcie średniej odległości równowagowej, a to jest trochę co innego. To jest podejrzewam, średnia odległość ale w czasie pomiędzy atomami.
1 kwi 02:42
Jacek: Nigdy nie byłem pewien na 100%, czy sam wzrost temperatury nie powoduje zmian w polach sił, z tego co tu czytam, to nie. Zatem, sama niesymetryczność względem r0 powoduje, że wraz ze wzrostem temperatury, a więc amplitudy drgań (zakresu zmian odległości pomiędzy atomami), rośnie czas niesymetrycznie rośnie udział czasu, w którym odległość jest większa od r0 niż mniejsza od niej. Przez to średnia położenia się wydłuża.
1 kwi 02:48
Jacek: Znaczy średnia odległość
1 kwi 02:48
Jacek: Sam się zasugerowałem chyba błędem w tym pdf − na stronie 6 napisali: "Położenie średniej równowagowej odległości międzyatomowej dla danej temperatury odpowiada minimum tej krzywej" No i myślałem, że jak prosisz o średnią to masz na myśli właśnie średnią równowagową a nie "zwykłą" średnią odległość. Innymi słowy myślałem, po przeczytaniu tego, że oprócz średniej odległości w czasie, zmienia się też średnio w materiale odległość minimalnej energii potencjalnej. Dalej nie jestem pewien, czy się to r0 nie zmienia (np. jakieś drobne efekty relatywistyczne czy coś w ten deseń), ale z dużym prawdopodobieństwem nie.
1 kwi 03:11
Jacek: Dla porządku, bo jest trochę zmieszane z tym co to jest zmienna r. Ogólnie to odległość międzyatomowa, ale można też r nazwać położeniem jednego atomu w układzie odniesienia drugiego z atomów. Co do średniego położenia, średniej odległości. Dalej obstawiam, że jest to średnia w czasie, choć może jest to po prostu środek geometryczny tego odcinka na wykresie Ep=f(r) bez uwzględniania czasu.
1 kwi 08:52
kyrtap: Jacku przez tą swoją ambitność otrzymałem na następny raz w ogóle inne ćwiczenie na laboratoria do wykonania
1 kwi 21:28
Jacek: emotka
1 kwi 21:34
kyrtap: ale powiedziała że ambitny ze mnie chłopak
1 kwi 21:34
Jacek: ale i tak dała 3
1 kwi 21:39
kyrtap: nie tego nie sprawdziła jeszcze ale 4 ze sprawozdania więc jest progres a kartkówkę też wydaje mi się że solidnie teraz napisałem
1 kwi 21:43
Qulka: emotka
1 kwi 22:23
kyrtap: emotka
1 kwi 22:26