prawdopodobieństwo warunkowe
vdmath: Z grupy, w której są 4 kobiety i 6 mężczyzn, losujemy dwie osoby. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że wylosowano dwie kobiety, jeżeli wiadomo, że wśród wylosowanych osób jest co najmniej
jedna kobieta.
Bardzo proszę o pomoc w rozpisaniu zdarzeń i obliczeniach.
31 mar 22:03
vdmath: Mila? PW? Pomożecie? Wybaczcie, ze wywołuje, ale chyba tylko Wy podejmujecie się zadań z
prawdopodobieństwa
31 mar 22:45
Jacek: A − zdarzenie polegające na wylosowaniu co najmniej jednej kobiety
31 mar 22:56
Mila:
Dobrze.
31 mar 22:59
Mila:

II sposób
A− wylosowano co najmniej jedną kobietę
A' − wylosowano 2 mężczyzn
B−wylosowano dwie kobiety, jeżeli wiadomo, że wśród wylosowanych osób jest co najmniej
jedna kobieta.
| | 6 | | 5 | | 30 | | 1 | |
P(A')= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 90 | | 3 | |
| | 4 | | 3 | | 12 | | 2 | |
P(A∩B)= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 90 | | 15 | |
=======================
31 mar 23:11
Jacek: Czy B nie powinno być opisane jako wyłącznie wylosowanie dwóch kobiet ( bez tej wzmianki o tym,
że wśród wylosowanych jest przynajmniej jedna kobieta)?
31 mar 23:18
Mila:
Za dużo skopiowałam.
B− wylosowano dwie kobiety
A wogóle to inaczej bym wszystko opisała, ale dostosowałam opis do Twojego rozwiązania, bo
jest dobre.
Będzie następne warunkowe, to pokażę.
31 mar 23:40
vdmath: Dzięki wielkie

1 kwi 15:01
Mila:
1 kwi 16:25