Równanie z wartością bezwzględną
Rafal: Ile rozwiązań ma równanie |x2−x|=|x|?
31 mar 21:54
5-latek:

czarny y=|x
2−x|
czerwony y=|x|
widzisz ile rozwiazan ?
31 mar 21:58
Eta:
x2−x= x v x2−x= −x
x2−2x=0 v x2=0
x(x−2)=0 v x=0
x=0 v x=2
31 mar 22:00
Rafal: Dzięki, Eta, mam pytanko, dlaczego tylko w prawej stronie zmienia się znak?
31 mar 22:04
Eta:
|a|=|b| ⇔ a=b v a= −b
31 mar 22:10
5-latek: Dobry wieczor
Eta
pozdrawiam .
Rafal a graficzne rozwiązanie nie podoba CI się ?
31 mar 22:14
Eta:
31 mar 22:19
Rafal: Prawde mówiąc, staram się za wszelką cenę rozwiązywać bez używania wykresów, o ile to możliwe.
31 mar 22:20
pigor: ..., ile rozwiązań ma równanie |x
2−x|= |x| ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. tak :
|x2−x|=|x| ⇔ |x(x−1)|−|x|=0 ⇔ |x| |x−1|−|x|=0 ⇔ |x| (|x−1|−1)=0 ⇔
⇔ |x|=0 v |x−1|−1=0 ⇔
x=0 v |x−1|=1 ⇒ x−1= −1 v x−1= 1 ⇔
⇔ x=0 v
x=2, a więc
x∊{0,2}, przy czym
x=0 − pierwiastek dwukrotny .
1 kwi 00:34