matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Natalia:
Mógłby ktoś mi pomóc przy całce: ∫
2−sinx
2+cosx
dx ?
31 mar 21:54
J:
1
sinx
= 2∫
dx − ∫
dx
2 + cosx
2+cosx
pierwsza: podstawienie uniwersalne druga: podstawienie: 2 + cosx = t , −sinxdx = dt
1 kwi 11:43