Całka oznaczona
mateusz: witajcie mam problem z jednym zadaniem, mianowicie nie wiem jak obliczyć poleobszaru
ograniczonymi krzywymi:
y=8√x
y=x
y=1/x
nie wiem która krzywa ogaranicza z góry, może mi to ktoś wytłumaczyć? może sobie podzielić
jakoś to pole na dwa ?
31 mar 21:53
5-latek:

czarna y=x
zielona y=8
√x
Calek nie pamiętam ale wykresy wiem jak narysować
31 mar 22:42
mateusz: Wykres i ja sobie narysowałem taki, tylko nie bardzo wiem jak obliczyć to pole ? może ktoś
pomoże ?
1 kwi 08:59
Janek191:
Oblicz punkty przecięcia się zielonej krzywej z czerwoną i czerwonej z prostą
x
1 x
2 x
2
| | dx | |
P =8 ∫√x dx + ∫ |
| − ∫ x dx = |
| | x | |
0 x
1 0
1 kwi 09:07
Janek191:
64 x
3 = 1
==========
1 = x
2
x = 1
x
2 = 1
======
1 kwi 09:10
mateusz: Już rozumiem, wystarczy, że sobie podziele ten obszar na dwa i policze oddzielnie dla każdego,
dziękuje bardzo !
1 kwi 09:19