graniastosłup
marian z zakopanego:
Oblicz długość wysokości graniastosłupa sześciokątnego prawidłowego, wiedząc że krawedź
podstawy ma dł. 5cm, a najdłuższa przekoątna graniastosłupa jest cztery razy dłuższa niż
najkrótsza przekątna podstawy.
30 lis 18:52
Eta:

najkrótsza przekątna podstawy d
kr. p= 2*h
Δ równobocznego o boku a= 5
| | a√3 | |
więc dkr.p= 2* |
| = 5√3 cm
|
| | 2 | |
to: d
gr= 4*5
√3= 20
√3 cm
z tw. Pitagorasa w trójkącie prostokątnym
o wymiarach: H, 2a −−−− przyprostokątne i d
gr −− przeciwprostokątna
H
2 = d
gr2 − (2a)
2 = 400*3 − 100 = 1 100
więc H=
√1 100= 10
√11 cm
30 lis 19:34
AS:

Lubię górali i chętnie Tobie pomogę.
∠ACB = 120
o
| m/2 | |
| = sin(120o/2) ⇒m = 2*a*sin(60o) = 2*a*√3/2 = a*√3 |
| a | |
d = 2*a
AD = 4*m
h
2 = AD
2 − d
2 = 16*m
2 − 4*a
2 = 16*3*a
2 − 4*a
2 = 44*a
2
h = a*
√44 = 2*a*
√11
30 lis 19:47
Eta: 
Witaj
AS ........ nie tylko Ty lubisz górali
30 lis 20:00
AS: Cześć! A Ty jak zwykle musisz być pierwsza.
Ach ta rywalizacja (przyjemna)
Serdeczne pozdrowienia
30 lis 21:05
Eta:
30 lis 21:15
marian z zakopanego: dziekuje Eta i As
30 lis 22:55