rozwiąż równanie
jestem: Rozwiąż równanie
2cos
2x + 5cosx =3
i
sin
2x − sinx =2
i ostatnie
5cos
2x + 7sin
2x =6
Jak to zrobić? Od czego zacząć co z czym?
31 mar 21:39
Janek191:
To są równania kwadratowe

3) Podstaw sin
2 x = 1 − cos
2 x
31 mar 21:41
5-latek: 1 cosx =t i t ∊<−1,1>
drugie podobnie jak 1
3) np. sin2x= 1−cos2x
31 mar 21:44
jestem: czyli pod cosx podstawiam t ?
np. 2cos2x + 5t=3 ?
31 mar 21:55
52: cos2x=t2 w tym przypadku
31 mar 21:56
52: Jak masz 545cos2x−344434cosx=1313
Niech cosx=t , gdzie t∊<−1,1>
545t2−344434t=1313
rozumiesz ?
31 mar 21:57
jestem: czyli:
2t2 + 5t = 3 ?
trójkę przeniosimy na drugą i będzue −3 = 0 ?
31 mar 21:57
5-latek: | | 6 | |
tak i będzie 2t2+5t−3=0 Δ=1 √1=1 to t1= − |
| odpoada z ewzgledu na zalozenie |
| | 4 | |
| | −4 | |
t2= |
| =−1 wiec cosx=−1 dla x = to już samemu |
| | 4 | |
31 mar 22:54
5-latek: Jest zle ma być Δ=25+24(a nie −24 )=49 wiec
√49= 7
| | −5−7 | |
to t1= |
| = −3 odpada |
| | 4 | |
31 mar 22:57